DARLINGS

Friday, October 14, 2011

~masak oh masak :p~

aloha...
its friday yaa..
kawan2....
selamat datang ke dapur masakan lydia...
eh eh.. lebih2 pla aku ni mengalahkan chef wan :p

apa nak masak kalau kat peti ais anda cuma ada..
1. fish cake?
2. fish ball?
3. sotong?
4. tauhu kering?
5. sayur kobis?

haa...
kat peti ais rumah aku cuma ada tuh jea, almaklum la skang kan ptengahan bulan :)
lagipun semalam puasa.. malas nak turun alamanda lagi beli barang basah..
( sebenarnya nak cakap xde duit tapi malu :p)
aku pun bingung sekejap memikirkan nak masak apa untuk satukan semua bahan tuh..
lau nak buat sup, sory ! x makan pun sup kobis :(
mau masak nasi goreng? no no no.. no rice at this moment..
arghh !
lepastuh, lepastuh kan..
fikir punya fikir..
so i decided to do my own tom yam...
nama dia tom yam kung, eh silap..
nama dia tom yam yang bukan tom yam..
haha :p
alhamdulillah, nasib baek ada pes tom yam lagi..
sekarang semuanya segera.. lau nak pkai yg ramuan tradisional tak taw cari kat mana..
( sebenarnya aku nak cakap aku malas tp malu :p)

haha..
lama berfikir smp 6.30 baru start potong2 bahan..


tadaa...as u can see... ada fish cake dan fish ball yang telah di potong
ada sayur kobis, ada bawang merah dan bawang putih dan ada tauhu kering...


selepas semuanya telah di potong, ambi kuali untuk ketuk kepala anda, eh, untuk rebus bawang merah dan bawang putih..
selepas itu masukkan sotong kerana sotong mengambil masa yang lama untuk masak ( sorry if i mistaken )
setelah agak panas sedikit, masukkan fish ball dan fish cake...
biarkan agak lama sedikit..
oh ya, masakan ni mmg tak pkai minyak lansung..
minyak itu berkalori taw.. untuk aku yang mengamalkan diet, say NO to minyak :p
haha...


haa.. ini ketika di rebus..nampak sedap kan.. cakap la ya sebelum aku merajuk :p

setelah agak mendidih.. masukkan pes tomyam..


for me, i choose this, but its up to you nak guna jenama lain.. kat pasar raya tuh kan mcm2 jenama..but 4 my suggestion better pkai jenama yang kita penah dengar, sebab lau kita bli2 mcm2 jenama yang kita x pnh dengar or see in the tv.. nti x sedap, lau x sedap..suami akan marah.. bagi para2 isteri yang hendak memasak untuk suami mereka :p

selepas masukkan pes tom yam, terus masukkan kobis dalam kuali yang mendidih..
kenapa masukkan kobis lambat? sebabnya mungkin kobis lau masuk awal takut dia lemau sangat kot.. ye kot, ntah la.. ye kot..


mcm ni la jadinya, tp..............warna agak cair skit sebab terlau banyak air kot..huhu.

alamak !
lupa nak jangan jgn lupa masukkan daun limau purut sekali eh :)

daun limau purut :)

jgn lupa masukkan garam dan sedikit ajinamoto dan sebiji cili padi.. sebab org x makan pedas.. tp bagi org pemakan cili padi yang tegar, boleh masukkan beberapa biji yang kamu nak :)


azan da berkumandang..

selamat bbuka puasa kawan2.. NO RICE OK :).. hidup diet ! haha :p

p/s... sebenarnya aku sengaja masak dalam kuali yg besar sebab dapat makan 2 ke 3 hari.. so, x yah la masak.. bukan malas.. cuma nak berjimat.. kumpul duit nak kawen ( ok ! sila buat pura2 tak nmpk ok ) kepada anda di rumah, lau nak masak yang simple2 saja, ni la jawapannya.. mungkin tidak sesuai dengan org yang sudah kawen tp lau org bujang silakan cuba ya :)


selamat berhujung minggu kawan2,
sayang anda semua.


No comments:

Post a Comment

~assalamualaikum wbt...

SHARE SOME LOVE
LEAVE A COMMENT ~

-LUV,lydia-