DARLINGS

Wednesday, February 8, 2012

~berus make up dan cara penggunaanya~

ola ! dan assalammualaikum :)
today aku nak share jenis dan cara penggunaan berus make up..
jom terjah (ala2 gaya nas ahmad yang berambut pendek.. hekhek :p)

 sumber from google

1.foundation brush.

brush ini adalah khas untuk fondation sahaja.. untuk mendapatkan hasil foundation yang kemas dan rata, seelok2 nye gunakan la foundation brush, caranya amat mudah.. picitkan sedikit foundation ke atas punggung tangan.. punggung tangan? eh, yelakot :p then baru applykan dekat wajah. Mengapa pada punggung tangan? bila kita apply foundation tuh atas punggung tangan kita, ia sekaligus menyebatikan foundation tersebut dengan suhu tubuh kita. dan ketika da sebati  dengan suhu badan, foundation akan lebih mudah untuk diaplikasikan pada wajah, dan menyerap lebih mudah. berus2 ni kat kat mana2 ada jual, paling murah pun rm 10.00m tp berhati2 la ketika memilih ya :)


sumber from google


2.Flat Stiff Brush
Berus ini sangat sesuai untuk pemakaian eyeshadow  pada kelopak mata anda. brush ni lebih keras bulunya dan  ia akan mengambil lebih banyak amaun warna eyeshadow yang dipilih. 
 sumber from google



3.Stiff Dome Brush
 Berus ini adalah sesuai digunakan untuk blending eyeshadow  x kisah la la eyeshadow jenis matte/wet/shimmer. Paling penting ia sangat sesuai untuk mendapatkan bentuk smokey eyes yang sempurna. brush ini juga digunakan untuk membuat shading pada hidung ataupun pada tulang pipi.

  sumber from google



4.Soft Dome Brush
Oleh kerana bulu brush ini  yang lembut, ia amat sesuai digunakan untuk blending dan memberikan kesan yang natural antara bahagian Crease dan eyelid anda. Ia juga sesuai digunakan untuk blending concealer di bahagian bawah mata.



 
sumber from google

5.Pencil Brush
Berus ini sangat sesuai untuk blending garisan kasar sewaktu menggunakan eye liner terutama yang berbentuk liquid agar kesan eye liner tuh tampak lebih jelas.  Ia juga sesuai untuk menghasilkan bentuk v dibahagian Outer Lid.  


sumber from google

6. eyebrow brush
 brush ini sesuai digunakan untuk membentuk kening kita, 4 girls yang risau kening x cantik sebab x cukur.. jagan risau, ada penyelesaianya.. iaitu dengan menggunakan eyebrow brush disusuli degan eyebrow pencil, oh. ntila kalau aku da pndao rakam video sendiri, aku akan tunjukkan mcm mana nak membentuk kening kita tanpa mencukur. maafkan aku kerana buta IT  =_="
 

well, i think.. ini sahaja basic brush yang perlu kita tahu, sebenarnya ada banyak lagi tp by now.. cukupla ini dlu ya.. yang lebih advance wait 4 da next entry okay. Dont worry be happy. eceh :)

currently.. i use this.. arituh beli kat tempat kak sheira, mmg murah giler.. so, kalau anda memamg minat sangat2 pasal make up ni.. jangan takut2 untuk beli ya, jangan ragu pada sesuatu yang kita minat.. okay! katakan la kalau aku terlalu memaksa ya =.='.


eh, sebelum tuh.. amboi, panjang sangat kau tulis ni lydia.. orang x larat nak baca. ngee. okay2.. sebelum daku pergi membawa diri (over sangat kau ni) :p
make sure you all cuci berus2 sebulan 2 atau 3 kali, kalau tidak, kuman akan bersorak keriangan di seluruh wajah dan muka akan terus berterusan berjerawat.. eee.. kamu mahu ka?
bagaimana nak cuci?
letakkan sedikit air panas/suam dalam sebuah bekas dan tuang sedikit baby oil/ minyak zaitun ke dalam bekas itu.. then, celupkan berus2 tersebut sampai kotoran2 pada berus tuh smpai tanggal dan keringkan.. padan la muka kau kuman. tamat la riwayat kau di sana. haha ( gelak jahat).


sekian sahaja perkongsian kita. terima kasih dan sila baca lagi kalau sudi (sambil buat muka comel.. ahakss)
bye :)

3 comments:

  1. Lau pkai yg basic ni ckup x utk wt mekap natural earth colour????? Plez reply.. Urgent! ;)

    ReplyDelete
  2. Kalau nk wt mekap natural earth colour.. Ckup x gune yg basic ni? Lau gune yg awk beli kt sheira pn da ok ke??? Plez replu ye.. Urgent.. ;)

    ReplyDelete
  3. thanks ya, isi artikelnya keren.
    bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
    oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke lapak sy yang jualan kaos kaki wanita grosir..
    Trims :)

    ReplyDelete

~assalamualaikum wbt...

SHARE SOME LOVE
LEAVE A COMMENT ~

-LUV,lydia-